Att isolera med glasfiber

2010 köpte vi ett gammalt sekelskifteshus som var renoverat lite i omgångar. Fönstren var bytta, en del av golvet var ersatt med nytt golv och även elen hade dragits om. De förra ägarna hade under1980-talet valt att isolera med glasfiber i väggarna men när vi köpte huset så var det fortfarande inte isolerat på vinden. Där låg högar med söndertuggade tidningar (av möss troligtvis) och gammalt hårt packat sågspån som man brukade använda för isoleringen på den tiden. Man fick ta vad man hade och i det här fallet så var det nog snarare ägarna under 1930-1940 talet som hade försökt lappa lite med hjälp av tidningspapper.

Glasfiber – bra isoleringsförmåga?

Jag vet av egen erfarenhet att det är många som är lite rädda för att isolera med hjälp av glasfiber. När mineralull tillverkas så görs det av extremt tunna fibrer av glas (glasull eller glasfiber). Sedan tar man hjälp av fenol och formaldehydharts för att binda samman materialen. Eftersom de flesta vet eller har hört att dessa ämnen faktiskt är giftiga så är det som sagt många som avstår från glasfiber som isoleringen i dags dato. Men om man använder materialet till det egna huset så kommer inte hanteringen av glasfibern innebära någon risk. Vid normal kontakt och användning av glasfiber anser man inte att gifterna gör någon skada då dessa anses vara bundna och stabila. Däremot krävs det mycket energi vid tillverkning av glasfiber och det blir också damm av det.  Till dess fördel anses vara att det fortfarande, jämfört med konkurrenter, har hög isoleringsförmåga och värmeledningstal.

Varför välja glasfiber?

Som nämnt i förra stycket så har glasfiber ett bra isoleringsvärde och det är också bra på flera andra sätt. Eftersom glasfiber finns som både mattor och skivor, lösullsisolering samt rörskålar. Detta gör det möjligt att använda glasfibern överallt i till exempel ett hus. Ska du isolera mellan regler så är det bra att välja glasfiber. Glasfiber är också ljudisolerande vilket kan göra att många väljer att använda sig av det i till exempel väggarna i hus.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.